Zodra je personeel in dienst hebt, komt er van alles op je af. Een van de belangrijkste dingen waar je als werkgever mee te maken krijgt, is de verplichting RI&E. En nee, dat is geen papieren tijger of ‘weer zo’n regeltje van de overheid’ – het is juist een krachtig hulpmiddel om je bedrijf veilig en gezond te houden. Maar wat houdt die verplichting precies in? En hoe pas je het toe in de praktijk?
Back to basics
Laten we bij het begin beginnen: wat is een RI&E? De lange versie – oftewel: wat is een risico-inventarisatie en evaluatie – betekent simpel gezegd dat je kijkt naar alle mogelijke risico’s op de werkvloer. Van een losliggend snoer tot een te hoge werkdruk: alles wat een gevaar kan opleveren voor de gezondheid of veiligheid van je medewerkers, breng je in kaart. En vervolgens maak je een plan om die risico’s aan te pakken. Niet alleen slim, maar ook verplicht.
Waarom een risico-inventarisatie en evaluatie?
Volgens de Arbowet moet elk bedrijf met personeel een actuele RI&E hebben. Dus ook als je maar één medewerker hebt! Die verplichting RI&E is er niet voor niets. Want als je risico’s tijdig opspoort en aanpakt, voorkom je ongelukken, verzuim en vervelende verrassingen. Heb je geen RI&E? Dan kan de Nederlandse Arbeidsinspectie langskomen, en dat bezoek kan je zomaar een boete opleveren.
In de praktijk
Oké, en hoe pas je het dan toe? Begin met een rondje door je bedrijf. Kijk met een frisse blik naar werkplekken, machines, trappen, verlichting – en vergeet mentale belasting zoals stress of werkdruk niet. Praat ook met je team, want zij weten vaak precies waar het knelt.
Vervolgens zet je je bevindingen in een overzicht. Dat is de basis van je RI&E. Daarna maak je een plan van aanpak: wat ga je verbeteren, wie doet dat, en wanneer moet het klaar zijn? Belangrijk: een RI&E is geen eenmalig project. Verandert er iets in je bedrijf – denk aan nieuwe apparatuur of een verbouwing – dan moet je de RI&E opnieuw bekijken en bijwerken.
Kortom: een RI&E is niet zomaar een papieren verplichting, maar een praktische tool om je werkvloer veilig en gezond te houden. Dus weet jij al wat risico inventarisatie en evaluatie is en voldoe je aan de verplichting RI&E? Dan ben je al een heel eind op weg naar een toekomstbestendig en verantwoordelijk bedrijf.