Warmtepompboiler nadelen

Een warmteboiler: hét apparaat dat tegenwoordig steeds populairder is geworden. De keuze voor deze boiler is namelijk een goede keuze, al helemaal voor het milieu en je eigen portemonnee. Je stoot minder CO2, simpelweg omdat je tapwater vanaf nu wordt verwarmd door elektriciteit, in plaats van gas. En als je dan ook nog eens elektriciteit opwekt via je eigen zonnepanelen, kan je er al helemaal de voordelen van ondervinden.

Veel andere boilers zijn volgens experts niet meer van deze tijd en daarom kiezen velen voor deze optie, mocht er een nieuw huis worden gebouwd of een oude boiler aan vervanging toe zijn. Met name in huishoudens met veel personen of een groot gezin, heb je baat bij een boiler als deze. Hoewel het dus allemaal erg goed klinkt, zit er toch een aantal nadelen aan een warmtepompbolier. Waar het precies om gaat, lees je in deze blog.

Wat is een warmtepompboiler?

Gezien je overal met name de voordelen van een warmtepompboiler zal lezen en je deze ongetwijfeld wil geloven, vertellen we je eerst wat een warmtepompboiler is. Misschien ben je helemaal geen fan en hoef je sowieso niet naar de voor- en of nadelen op zoek te gaan. Misschien ben je wel fan, raak je enthousiast en vergeet je dat elk voordeel ook zijn nadeel heeft (of was het nu andersom?). In ieder geval: lees wat een warmtepompboiler is.

In principe zou je de werking kunnen uitleggen met dat een warmtepompboiler je op een duurzame manier warm water levert. De warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht, wat vervolgens wordt gebruikt om het water te verwarmen. Gezien er geen deeltje gas aan te pas komt en de boiler op elektriciteit werkt, is het meer dan voordelig. Bovendien heb je te maken met 0,0 CO2-uitstoot en ben je bezig op een groene manier.

Nadelen van een warmtepompboiler

We gaan verder met de clue van dit artikel, namelijk de nadelen van de warmtepompboiler. Weet dat we hiermee niet zeggen dat je de boiler niet moet aanschaffen. We willen je daarentegen gewoon bewust maken van een aantal zaken, die je wellicht anders over het hoofd had gezien.

#1 Grootte

Laten we zeggen dat je er de ruimte voor moet hebben, met zo’n warmtepompboiler. Die ruimte heb je nodig om twee verschillende redenen. De eerste is dat, zoals je hebt gelezen, de boiler de warmte ontdekt aan de lucht. Voor het ontdekken van lucht is er wel lucht nodig en kan je de boiler dus niet kwijt in een klein kastje. De andere reden betreft dat de boiler zelf redelijk groot. Als je bedenkt dat er in sommige boilers wel meer dan 300 liter water kwijt moet, kan je je wel beseffen dat daar de ruimte voor nodig hebt.

Echter is er hier ook weer een ‘maar’ aan te plaatsen. We leven namelijk in een wereld waar dit soort technologieën constant in beweging zijn. Er bestaat dus een aanzienlijke kans dat in de toekomst een oplossing voor dit probleem wordt gevonden en de warmtepompboilers dus een stuk kleiner worden.

#2 Beperking van het warme water

Na het vollopen van het bad of een heerlijke douche sessie ben je al gauw zo’n 120 tot 150 liter warm water verder. Met een kleine boiler bestaat er een kans dat je niet op dat aantal liters komt. Je zal dan even moeten wachten toto er weer heet water is, wat kan worden vermengd met koud kraanwater, wat dus uiteindelijk je ‘douchewater’ vormt.

Dit ‘probleem’ of dit nadeel kan overigens worden voorkomen, door een boiler aan te schaffen met de juiste tankinhoud. Je controleert je piekverbruik op een dag en kan aan de hand daarvan bedenken hoe groot je boiler moet zijn. Weet wel: hoe groter de boiler, hoe groter het prijskaartje is.

#3 Geluid

In tegenstelling tot andere soort boilers, kan je wel stellen dat een warmtepompboiler relatief veel geluid maakt. Hoewel dit natuurlijk ook per variant zal verschillen, haal je dus wel meer geluid in huis, mocht je de boiler binnenshuis willen plaatsen. Er geldt natuurlijk wel dat hoe geïsoleerder de boiler dan wel ruimte is, hoe minder ‘last’ je ervan zal ervaren.

Bovendien zal de boiler naar een soort stillere modus gaan, wanneer deze het verwarmen van het warme water zal pauzeren. Bedenk je dat niet alles fantastisch kan zijn en dat je dus tegen dit soort ‘moeilijkheden’ aanloopt.

#4 Rendement

Natuurlijk is het logisch dat in de winter het rendement aanzienlijk lager is dan in de zomer. In de zomermaanden is er immers (als het een beetje mee zit) genoeg warme lucht die kan worden aangezogen om je tapwater te verwarmen. In de winter, wanneer het doorgaans een stuk kouder is, ligt het rendement een stuk lager. De warmtepomp verbruikt immers meer energie om dezelfde hoeveelheden aan water te verwarmen.

Verder zit je wellicht nog met die zonnepanelen. In de zomer vang je zeker stroomverbruik op met je zonnepanelen, maar als je bedenkt hoe zich dat verhoudt met overige gaskosten, dan valt het misschien wat in het niet, dat rendement van de warmteboiler. Zo schijnt het dat 80% van gaskosten zitten in het verwarmen van je woning. Een warmteboiler verwarmt je woning niet, maar alleen het tapwater. Een oplossing hiervoor zou een hybride warmtepomp kunnen zijn.

#5 Grote investering

We noemen de boiler niet duur, we noemen het een grote investering. Want, ja, je zal zeker diep in je buidel moeten tasten om de boiler aan te schaffen. Echter zal je door de besparing op je energierekening uiteindelijk die investering dubbel en dwars terugverdienen. Dus, ga je voor een goedkopere boiler en blijf je meer betalen, of kies je voor een warmtepompboiler en verdien je je investering terug? Volgens mij is de keuze vrij snel gemaakt.

Conclusie

Hoewel warmtepompboilers aantrekkelijke voordelen bieden, hebben ze ook enkele nadelen. De hogere initiële kosten kunnen een drempel vormen voor potentiële gebruikers. Verder kan je te maken krijgen met tegenvallend rendement, een harder geluid dan dat je vorige boiler maakte en heb je simpelweg de ruimte nodig om de boiler überhaupt te kunnen plaatsen. Weet je (nog steeds) niet wat wijsheid is? Raadpleeg dan een professional. Zij kunnen je verder helpen met deskundig advies, eventuele offertes en de installatie van de boiler.

Total
0
Shares
Vorige
Nadelen isolerende raamfolie

Nadelen isolerende raamfolie

Isolerende raamfolie

Volgende
Aardlekschakelaar uit: wat nu?
person using washing machine

Aardlekschakelaar uit: wat nu?

Bij een eigen woning horen ook een hele hoop verantwoordelijkheden

Ook interessant