Wanneer is het tijd om de dakgoot te vervangen?

Misschien denk je er niet dagelijks aan, maar het afwateringssysteem van je huis speelt een grote rol in de bescherming tegen waterschade. Een goed werkende dakgoot voert regenwater soepel af, zodat je huis droog blijft. Maar naarmate de jaren verstrijken, kan dit systeem versleten raken, en dan is vervanging vaak de beste keuze. Hoe weet je wanneer het echt tijd is voor een nieuwe dakgoot? Hieronder lees je de belangrijkste signalen én handige tips!

Als de dakgoot al 20+ jaar oud is

Een dakgoot heeft, afhankelijk van het materiaal, doorgaans een levensduur van 20 tot 30 jaar. Is jouw goot inmiddels ouder dan 20 jaar? Dan is het verstandig om eens te overwegen of vervanging nodig is. Na zo’n lange tijd kunnen de materialen namelijk slijtage gaan vertonen door blootstelling aan de elementen. Dit is ook het perfecte moment om te kiezen voor duurzame materialen, zoals koper of kunststof, die je minder onderhoud vergen en langer meegaan. Zo ben je niet alleen klaar voor de komende jaren, maar draag je ook bij aan een duurzamer huis.

Onherstelbare lekkages

Een lekkage hier en daar kun je meestal wel repareren, maar als de dakgoot keer op keer blijft lekken, zelfs na meerdere herstelwerkzaamheden, kan dit een duidelijk teken zijn dat vervanging de beste keuze is. Lekkages ontstaan vaak door roest, scheuren of simpelweg door slijtage. Als een lekkend systeem blijft hangen, kan dit op termijn zelfs schade veroorzaken aan je gevel of fundering, en dat brengt vaak hoge kosten met zich mee. Door nu te investeren in een nieuw systeem voorkom je deze problemen en bespaar je jezelf op de lange termijn gedoe en onvoorziene kosten.

Verzakking

Verzakking is een probleem dat vaak voorkomt bij oudere goten. Als je ziet dat de goot doorbuigt, los hangt of niet meer stevig is bevestigd, is dat meestal een signaal dat er iets niet goed zit. Dit probleem ontstaat vaak door ophoping van vuil of water, of het gewicht van zware sneeuwval in de winter. Wanneer de dakgoot eenmaal verzakt, kan het water niet goed meer worden afgevoerd, wat ertoe kan leiden dat water achter je gevel terechtkomt. Overweeg bij verzakking om een nieuwe goot te plaatsen, het liefst een stevige variant die beter bestand is tegen doorbuigen. Op Polytech.nl vind je betrouwbare en duurzame materialen die helpen om dit probleem te voorkomen.

Ga voor duurzaam

Als je de dakgoot gaat vervangen, is het slim om direct voor een duurzame oplossing te kiezen. Er zijn tegenwoordig materialen zoals aluminium, koper en hoogwaardige kunststoffen die veel langer meegaan en bovendien minder onderhoud vragen. Met een duurzame goot bescherm je niet alleen je woning, maar draag je ook je steentje bij aan het milieu. Een duurzame keuze betekent dat je huis optimaal beschermd is, zonder telkens onverwachte kosten. Zo ben je helemaal voorbereid op de toekomst én draag je bij aan een schonere wereld – een mooie extra!

Total
0
Shares
Vorige
Hoe digitale technologie onze gewoonten vormt
turned on gray laptop computer

Hoe digitale technologie onze gewoonten vormt

Digitale technologie is niet meer weg te denken uit ons huidige leven

Ook interessant