De bouwsector is een sector waar vaak wordt vastgehouden aan conventionele methoden. Logisch, want wat werkt, dat werkt. Vroeger waren blauwdrukken, fysieke dossiers en met de hand geschreven notities de standaard. Maar de wereld verandert snel en de bouwsector blijft niet achter. Hier lees je hoe de overgang van papier naar digitaal is verlopen en bekijken we wat de impact van bouwsoftware en het belang van Building Information Modeling (BIM) is.
Van papieren blauwdrukken naar digitale bouwsoftware
Lange tijd gebruikten ontwerpers en ingenieurs papieren blauwdrukken en tekeningen. Dit was niet alleen tijdrovend, maar ook gevoelig voor fouten. Als een plan bijgewerkt moest worden, betekende dit dat alles opnieuw getekend moest worden. Dit kost enorm veel tijd én moeite. De opkomst van computers en software voor installatiebedrijven heeft dit proces drastisch veranderd. Deze software stelt bouw- en techniekbedrijven in staat om digitaal ontwerpen te maken, deze te bewerken en ze te delen. Op die manier kunnen ook makkelijk aanpassingen worden gedaan en hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen. Daarnaast kunnen teams nu beter samenwerken, omdat iedereen toegang heeft tot dezelfde bestanden. Digitalisering maakt opslag en toegang tot informatie ook een stuk makkelijker. Papieren kun je kwijtraken of beschadigen, digitale bestanden staan veilig online en kun je altijd terugvinden. Dit alles maakt de overstap naar bouwsoftware heel logisch voor veel bedrijven.
De voordelen van documentbeheer in de bouw
Door het gebruik van bouwsoftware, bijvoorbeeld via prostream.app, wordt het veel makkelijker om documenten te beheren en dit is erg belangrijk in de bouwsector, want het houdt alle informatie georganiseerd en toegankelijk. Met moderne documentmanagementsystemen kun je plannen, vergunningen, contracten en andere belangrijke documenten digitaal opslaan. Zo’n systeem zorgt ervoor dat iedereen in je team te allen tijde toegang heeft tot de meest up-to-date informatie. Zo kan er geen verwarring ontstaan en worden fouten voorkomen. Documentbeheer is ook een veilige manier om informatie op te slaan, omdat toegang kan worden gecontroleerd en op die manier bedrijfsgegevens worden beschermd.
Op die manier heeft iedereen in het projectteam altijd toegang tot de meest actuele informatie. Dit voorkomt verwarring en fouten die kunnen ontstaan door verouderde documenten. Bovendien kunnen wijzigingen in real-time worden doorgevoerd en gedeeld, waardoor de communicatie binnen het team verbetert.
De opkomst van Building Information Modeling (BIM)
In de wereld van bouwsoftware is ook Building Information Modeling, oftewel BIM, van groot belang bij de digitalisering van de bouwsector. Wat is BIM precies? BIM is gaat verder dan het digitaliseren van tekeningen. Het geeft je een uitgebreide digitale weergave van een gebouw, inclusief alle fysieke en functionele kenmerken. Bij het gebruik van BIM kan iedereen die betrokken is bij een bouwproject – van ontwerpers en ingenieurs tot aannemers en beheerders – samenwerken in een gedeeld model. Dit model bevat alle gedetailleerde informatie over elk onderdeel van het gebouw, van materialen en afmetingen tot kosten en tijdschema’s. Op die manier wordt de planning en uitvoering van projecten veel nauwkeuriger. BIM kan ook eventuele problemen opsporen en oplossen, nog voordat de bouw begint. Door het project virtueel te simuleren, kunnen teams botsingen tussen verschillende systemen zien en direct verhelpen.