Voor werknemers op een bouwplaats is het natuurlijk van levensbelang om in een veilige omgeving te kunnen werken, met de juiste uitrusting en apparatuur in geval van nood. Onvoorziene gebeurtenissen kunnen altijd optreden, maar je moet als werkgever je best doen om de risico’s zo klein mogelijk te maken en je medewerkers hiertegen goed te beschermen. Als werkgever wil je de risico’s natuurlijk tot een minimum beperken. In deze blog bekijken we de verschillende soorten veiligheidsmaatregelen die je kunt treffen. Benieuwd? Lees dan verder!
Hoofd, voeten en handen
Laten we beginnen met de basisproducten: helmen, veiligheidsschoenen en handschoenen. Deze vormen de essentie van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) op de bouwplaats. Waarom zijn goede werkschoenen zo belangrijk? Ze beschermen je voeten tegen vallende voorwerpen en scherpe objecten. Het is noodzakelijk dat deze schoenen een stalen neus hebben. Een helm die voldoet aan de keuringsvoorwaarden is nodig om hoofdletsel te voorkomen. En wat betreft handschoenen. Die moeten stevig genoeg zijn om je te beschermen tegen scherpe materialen en elektrische apparatuur.
Oren en longen
Een ander belangrijk punt is de blootstelling aan hard geluid en lawaai op de werkplaats. Je wilt natuurlijk gehoorschade voorkomen, dus zorg ervoor dat je werknemers goede gehoorbescherming hebben. Oorkappen die het hele oor bedekken zijn vaak het meest effectief, en voor extra bescherming kun je op maat gemaakte oordopjes gebruiken. Het is ook verstandig om de geluidsniveaus te meten om te zien of er schade kan optreden. Denk daarnaast aan schadelijke stoffen voor de longen; in bepaalde omgevingen is het gewoon nodig om ademhalingsmaskers te dragen om risico’s te vermijden.
Veiligheidsharnassen en valbeveiliging
Je moet ook altijd extra aandacht besteden aan veiligheid op hoogte. Bouwplaatsen zijn vaak vol met steigers, daken en ladders en dat brengt vanzelfsprekend risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om veiligheidsharnassen te gebruiken die voorzien zijn van valbeveiligingslijnen en haken om valpartijen te voorkomen. Er zijn strikte veiligheidsnormen die je regelmatig moet controleren, zoals de gebruiksduur en slijtage van de harnassen. Pleeg ook regelmatig onderhoud om ongelukken te voorkomen. Mocht er toch wat gebeuren? Ben dan alsnog goed voorbereid met een alarmsysteem van SOSvolaris. Zo is er altijd iemand op de hoogte in geval van nood. Veiligheid gaat voor alles!
Ben goed zichtbaar
Een vaak vergeten aspect op de bouwplaats is het belang van zichtbaarheid voor werknemers. Met reflecterende kleding val je op en ook de signaleringsapparatuur op machines is handig. Op die manier kun je botsingen voorkomen. Vooral bij bouwprojecten die ‘s nachts plaatsvinden, zijn grote lampen onmisbaar om het terrein goed te verlichten en zo de veiligheid te waarborgen. Zichtbaarheid kan levens redden!