Bij de bouw van een huis, appartement of ander soort gebouw bestaat er ook de keuze voor een bepaald soort glas. Door de ene is niet heen te kijken, de ander is kogelvrij en weer een ander heeft een sterk isolerende werking.
HR++ glas is een van de glassoorten die mensen aanschaffen vanwege de isolerende werking. Het wordt veelal gebruikt en is een verbeterde versie van HR+ glas, vanwege de nog betere, isolerende eigenschappen. Het scheelt je een hoop met verwarmen en dus ook een hoop geld. Je portemonnee en koude voeten in de winter zullen je eeuwig dankbaar zijn. Althans, is dat wel echt zo? In deze blog gaan we in op alle nadelen van HR++ glas (als die er überhaupt wel zijn, natuurlijk).
Wat is HR++ glas?
Hr++ glas staat voor Hoog Rendement ++ glas en is, zoals vermeld, een type isolatieglas. Sowieso gaat het om dubbelglas, met daartussen een isolerend gas en een speciale coating. Deze coating laat de warmte van de zon naar binnen, maar reduceert warmteverlies naar buiten toe. Hierdoor houdt het glas de warmte beter vast in de winter en blijft het koeler in de zomer. Het gevolg? Energiebesparing en een lagere energierekening!
Het HR++ glas wordt veelal gebruikt in moderne woningbouw en renovaties, om de energie-efficiënte te verhogen en het wooncomfort te verbeteren. Het draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot én het bevorderen van duurzaam bouwen.
Wat is de isolatiewaarde?
Bij verschillende soorten glas, wordt gesproken over de isolatiewaarde, ook wel bekend als de U-waarde. In regel geldt dat hoe lager de isolatiewaarde is, hoe beter je huis is geïsoleerd. HR++ glas is een van die glassoorten met een bijzonder lage isolatiewaarde.
De U-waarde wordt uitgedrukt in watt per vierkante meter Kelvin (W/m²K). Het geeft aan hoeveel warmte er per seconde, per vierkante meter oppervlak, wordt doorgelaten bij een temperatuurverschil van één Kelvin (graad Celsius) tussen binnen en buiten. Met andere woorden, een lage U-waarde betekent dat het materiaal minder warmte doorlaat en dus beter isoleert.
Nadelen van HR++ glas
Hoewel het glas dus ontzettend goede voordelen heeft, valt er ook iets te zeggen over een aantal nadelen. We hebben deze voor je op een rijtje gezet.
- Condensvorming
Bij koud weer bestaat er een aanzienlijke kans op condensvorming. Het is wel aan de buitenkant van het glas, maar door de (te) hoge isolatiewaarde, gebeurt er hetzelfde als bij enkel glas aan de binnenzijde gebeurt. Met andere woorden: buiten is het kouder dan het glas. In principe zal je alleen in de ochtend tegen het probleem aanlopen en verdwijnt het vanzelf. Om het te voorkomen zal je de ruimtes goed moeten ventileren, al begrijpen we dat je daar wellicht niet op zit te wachten, zo midden in de winter. - Prijs
HR++ glas is ontzettend populair. Hoewel je misschien denkt dat de prijs daar juist door naar beneden gaat, heeft het mis. Je betaalt makkelijk rond de €100,00 per m2 voor het glas en dat is in sommige gevallen nog zonder plaatsing. Je verdient uiteindelijk de kosten wel terug, maar dat duurt wel eventjes. Overigens kan je voor het verduurzamen van je huis wel bepaalde subsidies aanvragen. Hiermee is in ieder geval al een deel van de kosten gedekt.
Nog meer nadelen? Die zijn er eigenlijk niet. En als we het er dan toch over hebben, de bovenstaande nadelen zijn ook niet echte nadelen. Aan de bovenste is snel iets te doen als het probleem zichzelf al niet heeft opgelost. Nummer twee uit deze lijst is eveneens met een wat positieve noot af te sluiten, gezien je het kan terugverdienen en verschillende gemeentes subsidies voor verduurzaming aanbieden.
Verschillende HR-glassoorten
Er bestaat HR++ glas en de oplettende lezers onder ons hebben zich al drie keer gerealiseerd dat er dus ook HR+ glas moet bestaan. Dat klopt inderdaad en we kunnen je zelfs verblijden met de noot dat er HR+++ glas bestaat. Ieder heeft zijn eigen voordelen en ieder heeft zijn eigen U-waarde. We beginnen met een kort overzicht, om de verschillen aan te duiden
- HR+ glas
U-waarde: tussen de 1,2 en 1,6 W/m2K
Oók een vorm van dubbelglas, beter isolerend dan standaard enkel glas, maar er zijn zeker efficiëntere vormen van glastypes beschikbaar. - HR++ glas
U-waarde: tussen de 0,9 en 1,2 W/m2K
HR++ glas is zeer energiezuinig en wordt veel gebruikt in moderne woningbouw en renovaties om het energieverbruik te verminderen en het wooncomfort te verbeteren. - HR+++ glas
U-waarde: tussen de 0,5 en 0,9 W/m2k
Dit triple glas, zoals het ook wel wordt genoemd, heeft de meest beste isolerende eigenschappen. Misschien wil je dit wel in een passiefhuis, waar het gaat om duurzaamheid en toekomstgerichtheid. Echter is dit ontzettend zwaar glas en is het niet geschikt voor elk kozijn. Bovendien is een goede zonwering niet overbodig, gezien het veel zonlicht opvangt.
Je kan er wel vanuit gaan dat hoe meer plusjes je achter de ‘HR’ ziet, hoe duurder het glas zal worden. Weet dat je advies het beste kan inwinnen bij een professional. Kan je gelijk een offerte aanvragen van wat dat grapje wel niet zal kosten en heb je meteen iemand die het voor je kan doen. Want hoewel er ongetwijfeld mensen zijn die graag zelf hun glas vernieuwen en in het kozijn zetten, laten wij het liever door iemand uitvoeren. Je moet er toch niet aan denken dat er een glas valt en alles kapot is?
Conclusie
Er bestaan wel nadelen aan HR++ glas, maar deze zijn nagenoeg verwaarloosbaar. Althans, als je het slim aanpakt en op de juiste manier met het glas omgaat. En als het al nadelen zouden zijn, wegen de voordelen veel zwaarder dan de nadelen. Ja, het is inderdaad een investering, maar deze krijg je door de isolerende eigenschappen zeker weer terug. Dus, zoek een professional, vraag een offerte aan en verblijdt jezelf en je portemonnee met HR++ glas.