Het besparen van energie is zowel goed voor de aarde als voor de energierekening. En de energierekening van een bedrijfspand kan natuurlijk behoorlijk oplopen, waardoor het logisch is dat je hier als ondernemer zijnde zo veel mogelijk op wil besparen. Hoe kun je eigenlijk energie besparen op de werkvloer? We zetten hier een aantal punten op een rij.
1. Zonnepanelen laten leggen op het bedrijfspand
Tegenwoordig kun je op verschillende manieren zelf energie opwekken. Denk bijvoorbeeld aan het laten installeren van zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand. Op deze manier ben je én duurzaam bezig én kun je je eigen energie verbruiken. Bovendien is zonnepanelen zakelijk aanschaffen ook een verstandige zet: je kunt namelijk ook een subsidie aanvragen als je zonnepanelen wil. Dit is de SDE-subsidie die ondernemers kunnen aanvragen als ze duurzaam energie opwekken of minder CO2 gaan uitstoten. Dat is aantrekkelijk, aangezien je dus recht hebt op een tegemoetkoming. Lees alles over deze subsidie en het nemen van zakelijke zonnepanelen op zonnegilde.nl.
2. Energiezuinige apparaten en machines op de werkvloer
Een andere manier om zuinig met energie om te gaan, is door te kiezen voor energiezuinige apparaten. Denk bijvoorbeeld aan de airco die de hele dag aanstaat en computerschermen waar de hele dag op wordt gewerkt. Wellicht draaien verschillende machines ook wel op elektriciteit. In dat geval is het slim om te kiezen voor energiezuinige apparaten en machines. Hiermee kun je geld besparen en kun je aanzienlijk minder energie verbruiken.
3. Apparaten uitschakelen als je het niet gebruikt
Het kan natuurlijk zijn dat het werk maar blijft doorgaan; in dat geval kan de verlichting niet worden uitgezet en kunnen de machines niet stilstaan. Maar als je bijvoorbeeld een onderneming runt waarbij de mensen werken van 9 tot 5, kan dat natuurlijk wel. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de computerschermen na werktijd worden uitgezet, evenals de verlichting. Het is bovendien zonde als de verlichting en de computerschermen 24 uur per dag aan staan, terwijl dit overbodig is.
4. Tijdschakelaars installeren
Vergeet je weleens om de verlichting uit te doen, bijvoorbeeld in een vergaderruimte waar je niet zo vaak komt? In dat geval is het slim om tijdschakelaars te installeren. Met een tijdschakelaar kun je instellen wanneer de verlichting aan of uit moet. Zo hoef je niet meer te onthouden om de verlichting uit te zetten, want dit gebeurt gewoon automatisch. Dit is ook nog eens duurzaam en energiebesparend, omdat je zo zeker weet dat het licht niet onnodig aan blijft staan.