Iedereen wil tegenwoordig meedoen op het gebied van duurzaamheid. De tijd tikt immers aardig door als we het hebben over hoe lang het nog duurt tot het klimaat onherstelbaar veranderd is. Gelukkig is men in Nederland met allerlei initiatieven bezig. Een van de stappen die je kunt zetten is het investeren in een hybride warmtepomp. Natuurlijk wilden wij het spreekwoordelijke ‘naadje van de kous’ weten en daarom hebben wij een expert om informatie gevraagd. In deze blog leer je waarom er volop voor dit type warmtepomp wordt gekozen.
Verminder je CO2-uitstoot
De CO2-uitstoot verminderen, dat is volgens warmtepomp Oss een van de belangrijkste redenen om voor een hybride warmtepomp te kiezen. Je hebt namelijk het beste van beide werelden te pakken als je voor hybride modellen kiest. Een all-electric warmtepomp is een veel grotere investering en vaak niet toepasbaar in bestaande woningen. Een hybride pomp is daarentegen minder duur, werkt samen met je cv-ketel en zorgt ervoor dat het leeuwendeel van je verwarming en warm water hierdoor duurzaam opgewekt wordt. Met elektriciteit – het liefst natuurlijk van je eigen zonnepanelen – als energiebron van de warmtepomp, betekent het dat er (bijna) geen kolen, gas of andere fossiele brandstoffen worden verbruikt om je huis te verwarmen. Hierdoor is je CO2-uitstoot ineens een stuk minder geworden.
Energie-efficiëntie
Ten tweede help je door middel van een hybride warmtepomp de aarde doordat deze ontzettend energie-efficiënt is. Bij een traditionele cv-ketel komen er veel afvalstoffen vrij en is er sprake van veel warmteverlies. Met een hybride warmtepomp is echter alles geoptimaliseerd en komen er nooit onnodig gassen of stoffen vrij die een negatieve impact hebben op het milieu. Met andere woorden: je huis blijft lekker warm en je doet moeder natuur een plezier. Klinkt als een win-win, nietwaar?
Kostenbesparingen
Als derde zijn de kostenbesparingen van een hybride warmtepomp aantrekkelijk. Duurzaamheid is alleen maar een optie als dit ook economisch rendabel is. Doordat de gasprijzen zo hoog zijn geworden, is een hybride warmtepomp ineens een uiterst logische keuze geworden. Hierdoor bespaar je een flinke smak geld vergeleken met mensen die alleen een CV ketel hebben. Er is dus nog meer reden om de stap te maken naar een duurzame woning aan de hand van een hybride warmtepomp. Bovendien zijn er vaak aantrekkelijke financieringsopties beschikbaar die de overstap een stuk betaalbaarder maken.
Veelzijdigheid
Verder is een hybride warmtepomp ook duurzaam vanwege de veelzijdigheid. Sommige duurzame upgrades van woningen kunnen namelijk niet in elk huis worden toegepast. Denk dan bijvoorbeeld aan een all-electric warmtepomp, die lastiger te plaatsen is in een bestaand huis en zo kostbaar is dat het als investering niet haalbaar is. Het plaatsen van een hybride warmtepomp is eigenlijk nooit een probleem! Of je nu een vrijstaand huis hebt, of rijtjeshuis of appartement. Ook het type verwarmingssysteem dat je gebruikt maakt hierbij niet uit, zoals een vloerverwarming of radiatoren. De veelzijdigheid van een warmtepomp maakt het tot een ontzettend duurzame optie en in combinatie met zonnepanelen heb je een perfecte match.
Een lange levensduur
Als vijfde is de lange levensduur een factor die ervoor zorgt dat hybride warmtepompen duurzaam zijn. Als een warmtepomp een korte levensduur heeft, zou het immers niet duurzaam zijn doordat er veel grondstoffen verloren zouden gaan tijdens het productieproces. Elk persoon die duurzaamheid in het vaandel heeft staan, zou dit soort opties vermijden. Gelukkig gaan warmtepompen in de praktijk jarenlang of zelfs decennialang mee. De kers op de taart? Vaak zit er een garantie aan de warmtepomp. Hierdoor weet je dus zeker dat je een duurzame en verantwoorde keuze maakt, waardoor je minder twijfels hebt over welke methodes het meest geschikt zijn voor het verduurzamen van je woning op de lange termijn.
Geen of veel minder fossiele brandstoffen
Tevens is het zo dat je niet langer of nauwelijks afhankelijk bent van fossiele brandstoffen met een warmtepomp. Dit is natuurlijk de grootste doelstelling die je hebt als je een duurzaam huis wil hebben. Je zit niet langer vast aan een cv-ketel die enkel fossiele brandstoffen gebruikt, of je gebruikt deze minimaal. In plaats daarvan komt er haast geen uitstoot vrij als je je verwarming wat hoger zet! Je zet dus een grote stap naar een duurzame toekomst door voor een hybride warmtepomp te kiezen.
Subsidies en kortingen
Tot slot is het goed om te weten dat de overheid ervoor zorgt dat een hybride warmtepomp betaalbaar is door subsidies en kortingen te verstrekken. Het resultaat hiervan? Ineens is dit ook een duurzame investering voor je portemonnee! Kijk daarom op de website van de overheid naar welke subsidies en kortingen er zijn. Ook kun je checken of je gemeente speciale subsidies heeft hiervoor. Dit kan de initiële investering flink verlagen en de terugverdientijd verkorten. Daarnaast zijn er in sommige gevallen fiscale voordelen of groene leningen beschikbaar, speciaal bedoeld om je te helpen bij de financiering van energiebesparende maatregelen.