person using washing machine

Aardlekschakelaar uit: wat nu?

Bij een eigen woning horen ook een hele hoop verantwoordelijkheden. Verantwoordelijkheden waar je misschien niet veel vanaf weet en, eerlijk gezegd, niet veel zin in hebt om je erin te verdiepen. Helaas, want dingen als de functie van een aardlekschakelaar zijn toch wel degelijk handig om te begrijpen.

En met begrijpen bedoelen we niet dat je er alles over kan vertellen en precies weet welke term bij welk ‘probleem’ hoort en andersom. In deze blog helpen we je bij de wirwar in de wereld van elektriciteit en dan in het specifiek de wirwar van een aardlekschakelaar. Want makkelijk, nee, dat is het niet per se. Zie hier een blog met de meest begrijpelijke uitleg die je kan vinden.

Wat is een aardlekschakelaar?

Zoals je misschien wel weet, zijn alle stopcontacten in huis aangesloten op een bepaalde groep. Je hebt bijvoorbeeld een groep voor de keuken, een voor de woonkamer, twee voor in het washok (droger en wasmachine kunnen tegelijktertijd aanstaan) en ga zo maar door.

Zo’n groep schakelt automatisch uit wanneer er bijvoorbeeld kortsluiting plaatsvindt. Een (waargebeurd) voorbeeld:

De laatste die naar bed gaat, moet de kerstlampjes uit doen. Deze kerstlampjes kan je alleen uitschakelen door de stekker uit de stekkerdoos te trekken. Eenmaal bezig trekt de laatst-opgebleven persoon per ongelukkig het snoer van de stekker af, in plaats van de stekker uit de doos. Het gevolg: BOEM, al het licht dat nog aanstond, is nu uit, de televisie is volledig uitgeschakeld en je ziet je telefoonscherm oplichten, omdat het opladen is gestopt. Wat er aan de hand is? De groep is automatisch uitgeschakeld.

Wanneer je in dergelijk geval de stekkers van de lampjes verwijdert, zal je de groep weer kunnen inschakelen waarna je je elektriciteit terughebt. Echter had het ook kunnen zijn dat in een dergelijk gevoel de aardlekschakelaar was uitgeschakeld. Dit hoeft in principe geen probleem op te leveren, maar laat wel zien dat er nog eens een extra beveiliging is ingeschakeld.

Een aardlekschakelaar beschermt jou onder andere tegen elektrische schokken. Hij houdt constant in de gaten of er evenveel stroom de elektriciteitsleiding ingaat als eruit komt. Als dit niet zo is, in geval van een kapot apparaat of bijvoorbeeld een blikseminslag, schakelt hij razendsnel uit. Zo voorkomt hij gevaarlijke situaties en letsels. Je weet dus zeker dat er geen stroom staat op het kapotte apparaat en dat je deze veilig kan aanraken. Met het uitschakelen van de aardlekschakelaar, zullen alle groepen overigens ook uitschakelen.

Wat als een aardlekschakelaar uitschakelt?

Waarschijnlijk lees jij deze blog omdat de aardlekschakelaar is uitgeschakeld. Wanneer dat het geval is, betekent dit dat er een lekstroom is gedetecteerd. Dat kan dat weer duiden op een probleem in de elektrische installatie. Denk aan een defect apparaat, beschadigde bedrading, vochtigheid of andere stroringen. Om het probleem op te lossen, want ja, dat is waarschijnlijk wel door jouzelf te doen, kan je de volgende stappen volgen.

#1 Groepen test

Schakel alle groepen uit en zet ze één voor één weer aan. Wanneer de groep en/of aardlekschakelaar meteen weer uitschakelt, weet je in welke groep het probleem zich voortdoet. Controleer alle elektrische apparaten en bepaal welk apparaat het probleem veroorzaakt. Trek alle stekkers uit het stopcontact en stop deze er één voor één weer in. Je zal vanzelf merken wanneer de schakelaar weer uitschakelt, mocht het probleem onzichtbaar zijn en je niet weten om welk apparaat het in eerste instantie gaat.

Wanneer de groep direct weer uitschakelt, ook al zijn alle elektrische apparaten van het stroom gekoppeld, bel dan meteen de elektricien. Er doet zich nu namelijk een probleem voor in de vaste installatie.

#2 Aardlektest

Druk op de testknop op de aardlekschakelaar. Als de schakelaar niet uitschakelt, is er mogelijk een probleem met de aardlekschakelaar zelf. Schakel deze dan niet handmatig in en laat een professional het controleren en repareren.

#3 Overbelasting

Waar het heel duidelijk is als een apparaat kapot is als gevolg van bijvoorbeeld kortsluiting, is overbelasting veel lastiger op te merken. In dat geval wordt de groep overbelast. Om te voorkomen dat dit tot onvoorziene problemen lijdt, schakelt de aardlekschakelaar mogelijk uit. Wanneer je stuk voor stuk de apparaten weer aan het net verbindt en inschakelt, merk je vanzelf bij welk apparaat het ‘mis gaat’. Het voorbeeld over het tegelijkertijd aanzetten van zowel droger en wasmachine is hierin een goede.

#4 Bedrading van meterkast naar ruimte

Inspecteer de zichtbare elektrische bedrading op beschadigingen, met name in vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers. Regel eventueel een elektricien, die die bekabeling voor je kan vervangen.

Onthoud dat een aardlekschakelaar cruciaal is voor veiligheid. Als je twijfelt of het probleem niet kunt oplossen, neem dan altijd contact op met een professional (gerectificeerde elektricien). Zij hebben de kennis en vaardigheden om de oorzaak te achterhalen en het probleem veilig op te lossen.

Waar zit het kantelpunt van een aardlekschakelaar?

Het kantelpunt van een aardlekschakelaar wordt de ‘nominale foutstroom’ genoemd. Dit is meestal instelbaar en ligt vaak tussen de 10 en 30 milliampère (mA). Wanneer de lekstroom (het verschil tussen de stroom die de installatie ingaat en die eruit komt) deze nominale foutstroom bereikt of overschrijdt, zal de aardlekschakelaar uitschakelen.

Waar het kantelpunt van niet of wel uitschakelen dus ligt, kan verschillen bij verschillende aardlekschakelaars. Overigens is het sinds enige tijd wel verplicht voor alle Nederlandse huishoudens om zo’n schakelaar in huis te nemen. Misschien wat overbodig, kan je denken, maar het is voor je eigen veiligheid.

Conclusie

In dit blog hebben we besproken wat er kan gebeuren wanneer een aardlekschakelaar uitschakelt en hoe je dit probleem kunt aanpakken. Een aardlekschakelaar is een belangrijk onderdeel van je elektrische systeem omdat het je beschermt tegen elektrische schokken, brand en nog meer erge zaken. Wanneer de aardlekschakelaar uitschakelt, betekent dit meestal dat er een lekstroom is gedetecteerd, wat kan duiden op een mogelijk gevaarlijke situatie. Soms is de oorzaak van het probleem vrij onschuldig en kan je het zelf oplossen, andere keren zal je echt een professional moeten invliegen.

Total
0
Shares
Vorige
Warmtepompboiler nadelen

Warmtepompboiler nadelen

Een warmteboiler: hét apparaat dat tegenwoordig steeds populairder is geworden

Volgende
Hoe word ik programmeur – hoe begin ik?

Hoe word ik programmeur – hoe begin ik?

In een wereld die gedomineerd wordt door bits en bytes, is programmeren de taal

Ook interessant