close-up photo of pink rose flower

Een overleden dierbare herdenken in je interieur: 3 tips 

Het rouwproces is nooit gemakkelijk. Zelfs als je weet dat het beter is, kan het ongelooflijk veel pijn doen om iemand te moeten missen waar je zoveel van hield. Het gemis voel je elke dag. Soms wat erger dan de andere keer, maar het is altijd aanwezig. Er zijn ook momenten waarop het gemis nog meer aanwezig is. Bijvoorbeeld op de geboortedag van deze persoon, rond de feestdagen of als de overlijdensdatum weer dichterbij komt. Je herinneringen zijn het enige wat nog over is van deze belangrijke persoon. Herdenken is belangrijk om te kunnen rouwen en ook af en toe juist de mooie dingen weer terug te halen. Veel mensen kiezen er dan ook voor om hun overleden dierbare ook te herdenken in hun interieur. Dat kan zo groot of klein als je zelf wilt. Hier volgen enkele tips hoe je een dergelijk herdenkplekje kunt maken. 

1. Mooie foto’s 

Fotolijsten met de mooiste foto’s van jouw overleden dierbare(n)? Dat is altijd een goed idee! Het mooie hiervan is dat je de foto’s ook regelmatig kunt wisselen. Hierdoor kan je telkens een andere herinnering in huis plaatsen. Bovendien bepaal je ook zelf hoe prominent de foto(‘s) aanwezig zijn binnen je interieur. Kies je voor een kleine foto die je ergens in een hoekje plaatst en je erbij kunt pakken als dat nodig is? Of juist een grote foto die een mooie zichtbare plek in huis krijgt? Dit is voor iedereen anders en dus een zeer persoonlijke keuze. 

Zorg er wel voor dat de fotolijsten afgestemd zijn op de rest van het interieur. Zo vormt het een mooier geheel. Op Lijstentoko vind je lijsten in alle soorten, maten en kleuren. Zo is er altijd wel een lijstje die past binnen jouw interieur. 

2. Spullen van jouw dierbare in huis plaatsen 

Misschien heeft jouw dierbare wel een aantal spullen achtergelaten. Denk bijvoorbeeld aan een mooi meubelstuk of een schilderij. Hoe mooi is het dan om dit te verwerken binnen je eigen interieur? Voor een vreemde is dan misschien niet direct het verhaal achter het meubelstuk zichtbaar, maar voor jou is de herinnering juist erg levend. Het maakt je interieur persoonlijker en het biedt de gelegenheid om elke dag toch een beetje herinnerd te worden aan jouw dierbare. 

3. Plant in de tuin 

Wil je liever geen herdenkplekje in huis maken? Maar vind je dit buitenshuis wel erg prettig? Bedenk dan goed hoe je jouw dierbare het beste kunt en wilt herinneren. Kies er bijvoorbeeld voor om zijn of haar favoriete plant in huis te plaatsen. Misschien is het zelfs wel mogelijk om een plant of boom uit de tuin van jouw dierbare te halen en deze weer te herplanten in eigen tuin. Zo creëer je een mooi plekje waar je herinneringen kunt ophalen. Gewoon wanneer jij daaraan toe bent. 

Is deze dierbare gecremeerd en heb je een deel van het as in je bezit? Dan zou je dit ook een beetje in de tuin kunnen strooien en hier een boom op kunnen plaatsen. Een mooie herdenkingsplaats in eigen tuin. 

Total
0
Shares
Vorige
Hoe blijf je up-to-date in een snel veranderende wereld?
photo of outer space

Hoe blijf je up-to-date in een snel veranderende wereld?

De wereld om ons heen verandert sneller dan ooit tevoren

Volgende
Waarom je nooit te oud bent om jezelf te ontwikkelen
woman standing between library book shelves

Waarom je nooit te oud bent om jezelf te ontwikkelen

Wie dacht dat persoonlijke ontwikkeling alleen iets is voor jongeren, heeft het

Ook interessant