Dus, wij zien technologie altijd als iets fascinerends. Het ontwikkelt zich eigenlijk constant en we worden er steeds slimmer in. Toch kent het ook een keerzijde, namelijk dat er in het criminele circuit op de verkeerde manier gebruik van wordt gemaakt. Mensen worden het slachtoffer van phising en andere nare vormen van internet criminaliteit.
Gezien er veel persoonlijke en betrouwbare gegevens op het internet gedeeld wordt, is het van belang dat er ook een steeds geavanceerdere bescherming komt. Gelukkig zijn daar iedere dag mensen druk mee bezig. Zo bestaat er sinds jaren de eHerkenning. Dit kan je zien als een soort DigiD van de zakelijke wereld, waarover we je in deze blog iets meer over gaan vertellen. Mocht je er mee te maken hebben, dan raden we je aan lekker verder te lezen!
Wat is eHerkenning?
eHerkenning is, zoals gezegd vergelijkbaar met DigiD, maar dan specifiek voor bedrijven en ondernemers. Het zorgt ervoor dat alleen bevoegde personen namens een organisatie toegang krijgen tot bepaalde online diensten. Het systeem verifieert de identiteit van de gebruiker en de relatie met de organisatie waarvoor zij inloggen.
Je zal in de praktijk zien dat eHerkenning met name voorkomt bij overheidsinstanties. Sinds enige tijd is bijvoorbeeld ook de Belastingdienst bezig om e herkenning Belastingdienst te creëren. Zo kunnen ondernemers gemakkelijk hun belastingaangifte doen op een apart platform, waar alleen een specifiek aantal toegewezen personen op kan inloggen. Super veilig en gemakkelijk, nietwaar?
Niveaus van betrouwbaarheid
Er zijn een aantal niveaus van betrouwbaarheid binnen eHerkenning, variërend van EH2+ tot EH4. Hoe hoger het niveau, hoe strenger de vereisten voor identificatie. Voor sommige diensten is een hoger betrouwbaarheidsniveau vereist.
In principe zal je in de praktijk veelal zien dat er wordt gekozen voor het EH3 niveau. Het EH2+ niveau is bijvoorbeeld al wat verouderd, en steeds meer organisaties stappen daarvan af. Het is dus op voorhand makkelijker om alvast voor EH3 te gaan, om te voorkomen dat je het later alsnog moet aanschaffen, omdat je bij bepaalde organisaties alsnog niet kan inloggen.
Aanbieders en meer
Hmm… eHerkenning is dus niet gratis? Nee, it’s not. Er zijn kosten aan verbonden die afhankelijk zijn van het niveau en de aanbieder. De prijs zal variëren van enkele tientallen euro’s per jaar tot pakketten van over de honderd euro bij een meerjarenpakket. Een eHerkenningsmiddel is namelijk doorgaans één tot drie jaar geldig, afhankelijk van het abonnement bij de aanbieder.
Kijk je bijvoorbeeld bij de aanbieder WE-ID, dan zie je dat je daar kan kiezen uit drie verschillende niveaus: het EH2+ niveau, EH3 niveau en EH4 niveau. Hoe hoger het niveau, hoe meer je er in zal moeten investeren. Overigens kunnen we je daarbij ook vertellen dat er aanbieders zijn die nog een extra niveau aanbieden (EH2), maar als het goed is weet je nu waarom dat waarschijnlijk niet heel boeiend is om voor te kiezen.
Conclusie
eHerkenning biedt een gestandaardiseerde en veilige manier om toegang te krijgen tot verschillende online diensten (van de overheid), maar er zijn kosten en mogelijke verplichtingen aan verbonden. Het is belangrijk om goed te kijken naar het vereiste betrouwbaarheidsniveau voor de diensten die je wilt gebruiken en de bijbehorende kosten en aanbieders te vergelijken. Als je dat is gelukt, dan ben je eigenlijk al wel ready to go. We wensen je alvast veel succes met het uitzoeken!