Veiligheid op de werkvloer is cruciaal voor elke organisatie. Niet alleen beschermt het de gezondheid van werknemers, maar het voorkomt ook ongevallen, reduceert de kosten en verhoogt de productiviteit van werknemers. Van pompwagens tot ergonomische werkplekken, in deze blog bespreken we de belangrijkste aspecten van veiligheid op de werkvloer. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan nodigen we je graag uit om verder te lezen!
Verschillende veiligheidsrisico’s
Veiligheidsrisico’s verschillen per sector, maar er zijn enkele veelvoorkomende risico’s die op veel werkplekken gelden en waarvan het belangrijk is dat je je hier bewust van bent:
- Ergonomische risico’s
Ai, een slechte werkhouding of het uitvoeren van repetitieve taken kan leiden tot klachten. Moderne oplossingen om dit soort problemen te voorkomen zijn zit-sta bureaus, het implementeren van dagelijkse wandelingen, etc. - Lichamelijke risico’s
Denk aan gevaarlijke machines, tillen, uitglijden of struikelen. Je kan dit voorkomen door te investeren in manieren en middelen waarop dit wordt gereduceerd. In plaats van dat je doos per doos gaat tillen, kan je investeren in elektrische pompwagens. Dat weerhoudt je werknemer ervan lange afstanden iets zwaars te tillen en draagt bovendien bij aan de efficiëntie, aangezien je veel producten tegelijkertijd van A naar B kunt vervoeren. - Psychosociale risico’s
Stress, een burn-out of zelfs pesterijen kunnen een veilige werkplek verstoren. Investeer daarom in het welzijn van je werknemers. Als zij goed in hun vel zitten, zul je zien dat de opbrengsten van hun werk tegelijkertijd ook verbeteren. - Brandveiligheid:
Onvoldoende voorzorgsmaatregelen of gebrekkige evacuatieplannen kunnen in geval van brand de veiligheid in het geding brengen. Gelukkig is het wettelijk verplicht voor bedrijven om te voldoen aan bepaalde veiligheidsrisico’s, dus doe dat dan ook!
Wij zeggen maar altijd, voorkomen is beter dan genezen. Met andere woorden, door risico’s te identificeren en ze tegen te gaan, ben je al goed op weg!
Essentiële tips
We hebben natuurlijk tussen de regels door al een aantal tips gegeven, maar we willen je er graag op nog een aantal wijzen.
Allereerst is het van belang dat er trainingen en opleidingen op het gebied van veiligheid worden aangeboden. Het is handig om een aantal BHV’ers aanwezig te hebben in noodsituaties. Over het algemeen kan je werknemers bijvoorbeeld elk jaar een opfrisser geven van de calamiteitenplannen die er bij jullie op de werkvloer gelden. Dus, wat moet je doen bij brand? Hoe registreer je wie er zich op een specifiek moment allemaal op de werkvloer bevinden? Het is belangrijk dat alle werknemers de antwoorden op deze vragen exact kunnen reproduceren.
Ten tweede wil je dat er, misschien wel door een externe partij, regelmatig veiligheidscontroles worden uitgevoerd. Potentiële risico’s kunnen dan vroegtijdig worden opgespoord. Controleer daarbij onder andere de apparatuur, bekijk of de werkomgeving nog aan alle eisen voldoet en zorg ervoor dat eventuele tekortkomingen direct worden aangepakt.
Conclusie
Veiligheid op de werkvloer is van essentieel belang voor elke organisatie. Door te investeren in een veilige werkomgeving, bescherm je niet alleen je werknemers, maar draag je ook bij aan een betere werksfeer, hogere productiviteit en lagere kosten. Zorg ervoor dat veiligheid altijd een prioriteit is en dat er regelmatig aandacht aan wordt besteed. Met de juiste maatregelen en een sterke veiligheidscultuur kun je veel ongevallen voorkomen. Daar zou ieder bedrijf toch naar moeten streven?