windmill on grass field during golden hour

Verduurzaming van huis financieren: 3 tips 


Het verduurzamen van je woning is tegenwoordig onvermijdelijk. Dit is niet alleen noodzakelijk om energie te besparen en je steentje bij te dragen aan het milieu, maar ook om het wooncomfort hoog te houden. Helaas zit hier ook een flink prijskaartje aan vast. Dat betekent dat verduurzamen niet voor iedereen even toegankelijk lijkt te zijn. Gelukkig zijn er ook manieren waarop je wel verder kunt verduurzamen, zonder dat dit financieel onhaalbaar hoeft te zijn. Hier vind je drie tips voor de financiering van het verduurzamen van jouw woning. 

1. Subsidie vanuit de overheid 

      In sommige gevallen kan je ook in aanmerking komen voor een subsidie vanuit de overheid. Dit wordt de Investeringssubsidie Duurzame Energie, ook wel ISDE, genoemd. Met deze subsidie kun je de kosten voor verschillende verduurzamende maatregelen verlagen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de aanschaf van een warmtepomp, maar ook voor dak-, vloer- en spouwmuurisolatie. Het kan in veel gevallen zelfs worden gebruikt om een deel van de kosten voor isolatieglas te vergoeden.

      Toch is de ISDE-subsidie niet in alle gevallen beschikbaar. Je moet aan verschillende voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden bepalen ook voor hoeveel subsidie je überhaupt in aanmerking komt. Denk hierbij aan het volgende:

      • De isolerende maatregel(en) moet worden uitgevoerd door een erkend bedrijf. Je mag dus niet volledig zelf aan de slag gaan. Je moet wel kunnen bewijzen dat het echt op professionele wijze is gedaan.
      • Je komt in aanmerking voor een subsidie van 30% als je binnen twee jaar ook twee verschillende verduurzamende maatregelen treft. Heb je slechts één maatregel getroffen? Dan heb je ook recht op de helft van de subsidie. Dit betekent dat je maar maximaal 15% krijgt.
      • De subsidie kan ook met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Wel zit hier een tijdslimiet aan verbonden. De subsidie moet binnen twee jaar na de installatie of plaatsing worden aangevraagd, anders is dit niet meer mogelijk. 

      2. Geld lenen 


      Lukt het je niet om op korte termijn zelf voldoende te sparen? Of heb je simpelweg onvoldoende tijd en is de verduurzamende maatregel nu echt noodzakelijk? Dan zit er niets anders op dan geld lenen. Gelukkig bieden de meeste banken gunstige voorwaarden voor leningen die worden gebruikt bij het verduurzamen van woningen. Als je hierbij ook nog eens bedenkt dat je in aanmerking kan komen voor een subsidie, vallen de kosten van de lening relatief mee. Besef wel dat zelf sparen altijd nog goedkoper is. Leen dus enkel geld als het echt niet anders kan en laat je goed informeren over de voorwaarden. Zo kom je nooit voor vervelende financiële verrassingen te staan. 

      3. Verduurzamende maatregelen in de hypotheek opnemen

      Ben je van plan om je huis op korte termijn te verduurzamen? Bespreek dit dan ook gerust met je hypotheekverstrekker. Sommige banken bieden namelijk de mogelijkheid om deze verduurzamende maatregelen in de bestaande hypotheek op te nemen. Vaak ook tegen zeer gunstige voorwaarden. Dit is niet bij elke hypotheekverstrekker mogelijk, maar informatie inwinnen kan zeker geen kwaad. 

      Total
      0
      Shares
      Vorige
      De risico’s van moderne technologie in het zakelijke landschap
      A MacBook with lines of code on its screen on a busy desk

      De risico’s van moderne technologie in het zakelijke landschap

      In de hedendaagse zakenwereld is technologie onmisbaar

      Volgende
      De perfect online banen

      De perfect online banen

      Duurzaamheid en flexibiliteit worden steeds belangrijker

      Ook interessant