Nadelen isolerende raamfolie

Isolerende raamfolie. Het klinkt geweldig, maar is dat het eigenlijk wel? Stel je voor, je zit in een woning met enkelglas en merkt dat je maandelijkse stookkosten toch wel redelijk hoog zijn. Je zit in een tijdelijke huurwoning of woont in een monumentaal pand en dus kan of wil je niet het hele raam vervangen door dubbelzijdig glas.

What to do, what to do? Nou, een antwoord op die vraag hebben wij zo gegeven. Kies gewoon voor isolerende raamfolie! Zie het als een prima tussenoplossing, die ook nog eens goed betaalbaar is. In combinatie met bijvoorbeeld dikke gordijnen houd jij voortaan de kou in de winter buiten. Dit klinkt wederom geweldig, maar om je van teleurstellingen te weerhouden, wijzen we je graag op de nadelen van de isolerende raamfolie.

Wat is isolerend raamfolie?

Vóór we je vertellen wat de nadelen van het isolerende raamfolie zijn, leggen we je graag uit wat het nu eigenlijk is. Want als je al überhaupt niet overweegt om het te kopen, wat heb je er dan aan?

Isolerend raamfolie is een dunne laag folie die op de binnenkant van bestaande ramen wordt aangebracht. Het doel is om de thermische isolatie van een gebouw te verbeteren. Lees: kou blijft buiten en warmte blijft binnen. Het grootste gevolg daarvan is natuurlijk dat de energie-efficiënte word verhoogd en de verwarmingskosten zullen dalen. De isolatiewaarde van je ruit, ook wel u-waarde genoemd, wordt verhoogd. Echter, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, maakt het isolerende raamfolie je enkelzijdige glas niet ineens zo isolerend als dubbelzijdig glas. Als er een mogelijkheid bestaat, kies dan altijd voor dubbelzijdig glas, zoals HR++ glas.

De nadelen van isolerend raamfolie

Hoewel het isolerende raamfolie voor velen een goede oplossing zal zijn, is er toch een aantal nadelen op te noemen.

#1 Montage raamfolie

Het kost zeker wat vaardigheid om het raamfolie op de juiste manier op te plakken. Doe je dit niet op de juiste manier, dan zal je merken dat de hele isolerende werking eigenlijk nauwelijks aanwezig is. Met andere woorden: je moet weten waar je aan begint, mocht je er voor kiezen dit zelf op te plakken. Het is niet alsof je blinderend folie in je badkamer aanbrengt en er achterkomt dat links in een hoekje, het folie niet helemaal dekkend is.

Natuurlijk zal een bedrijf dat werkt in de glasfolie handel aangeven dat je het absoluut niet zelf kan en hun daarvoor moet inhuren. Weet dat hier een kern van waarheid in zit, maar weet ook dat je het prima zelf kan doen, mits je erg handig bent.

#2 Het een is het ander niet

Let op wat je nu eigenlijk aanschaft. In meer dan één geval wordt zonwerend folie als isolerend raamfolie verkocht. Nu denk je wellicht dat dat niks uitmaakt, maar dat is niet helemaal waar. Zonwerend folie houdt de zon namelijk buiten en dat is eigenlijk juist niet wat je wil. Op die manier ga je namelijk juist steeds meer energie verbruiken. Bovendien bestaat er een kans dat er minder licht wordt doorgelaten en dus dat het sneller en veel donkerder is in huis.

#3 Rendement

Heb je al een huis met HR+ of HR++ glas, dan slaat het in principe nergens op om nog isolerend raamfolie aan je raam toe te voegen. Isolatie heeft ook te maken met muren, kozijnen en zelfs je vloer. Wanneer je bezig gaat met het verduurzamen van je huis, is het mogelijk ook interessant om hier naar te bekijken.

Mocht je te maken hebben met dus bijvoorbeeld dat enkelzijdige glas, dan zal het wel wat positieve voordelen hebben om isolerend raamfolie te plaatsen. Let wel even op dat je niet moet verwachten dat het hetzelfde effect heeft als het plaatsen van dubbelzijdig glas. Zie het, zoals gezegd, daarom meer als een tijdelijke oplossing.

#4 Donker

Soms is het zo dat je goed het verschil ziet tussen de ramen met en de ramen zonder raamfolie. In dat geval zijn ze wat donkerder. Om het verschil op te heffen kan je kiezen om overal raamfolie op te plakken of simpelweg te kiezen voor een ander soort raamfolie. Maar gezien raamfolie niet gratis is en je het verschil vaak pas opmerkt als je het hebt opgeplakt, is dat laatste misschien niet de meest fantastische optie. Bedenk je gelijk ook of je niet per ongeluk zonwerend folie hebt aangeschaft.

#5 Thermische breuk

Een thermische breuk in glas treedt op wanneer het glas ongelijkmatig wordt verwarmd, waardoor delen van het glas uitzetten en krimpen, wat leidt tot een breuk. Met isolerend raamfolie vergroot je hier de kans op. Waar je dus dacht dat je goed bezig was, kan het zo maar zijn dat je nog veel verder van huis bent, dan je oorspronkelijk was.

#6 Prijskaartje

Hoewel de aanschaf van isolerend raamfolie absoluut niet duur hoeft te zijn, kan je je toch realiseren of het je wel waard is. Stel, je woont in een koophuis en hebt gewoon de mogelijkheid zelf te bepalen of je je ruiten vervangt, doe het dan wel. Hoewel zoiets als HR++ glas een flinke investering lijkt, verdien je dat later gewoon weer terug. Verder kan je voor het verduurzamen van je huis in de meeste gemeentes een subsidie aanvragen. Dat maakt de aanschaf van nieuw glas nog wat aantrekkelijker.

Conclusie

Isolerend raamfolie is inderdaad een effectief en kostenefficiënter manier om je woning meer te isoleren. Het vermindert warmte verlies en verlaagt de energiekosten. Echter is het een taak dat erge precisie vereist en iets wat verschillende problemen kan opleveren. Bovendien bestaat er een kans dat je uiteindelijk toch niet heel veel rendement ophaalt en dat het dus eigenlijk de moeite niet waard is. Zie het als een laatste oplossing of iets dat je tijdelijk kan gebruiken.

Total
0
Shares
Vorige
Nadelen HR++ glas

Nadelen HR++ glas

Bij de bouw van een huis, appartement of ander soort gebouw bestaat er ook de

Volgende
Warmtepompboiler nadelen

Warmtepompboiler nadelen

Een warmteboiler: hét apparaat dat tegenwoordig steeds populairder is geworden

Ook interessant