Een paar kleine aanpassingen aan je badkamer kosten je niet bijzonder veel. Dit is een ander verhaal als jij je complete badkamer wilt renoveren. In dat geval moet je namelijk flink wat geld investeren. Daarom is het prettig als je hierop kunt besparen. Wij hebben 5 tips op een rijtje gezet die je hier een handje bij kunnen helpen.
1) Verander de indeling niet
Om te beginnen is het verstandig om de indeling niet te veranderen als je wilt besparen op je badkamer. Doe je dit wel? Dan moet het leidingwerk verlegd worden. Dit is een flinke klus die je zelf vaak niet uit kunt voeren. Omdat je hier een vakman voor in moet huren, ben je direct al een groot deel van het verbouwingsbudget kwijt. Houd de douche, het toilet, de wastafel en het bad daarom zoveel mogelijk op dezelfde plek. Je kunt het bestaande leidingwerk dan hergebruiken.
2) Steek zelf je handen uit de mouwen
Wie geld wil besparen op de badkamer, steekt zelf zijn handen uit de mouwen. Het verwijderen van het oude sanitair en de tegels is iets wat de meeste mensen zelf kunnen doen. Besteed je dit uit aan een bedrijf? Dan kost dit je vaak veel geld. Als je zelf aan de slag gaat, investeer je alleen tijd. Voer het afval zelf af, want hierdoor bespaar je ook geld.
Ben je redelijk handig? Dan kun je er ook voor kiezen om een (deel van) het sanitair en de meubels zelf te installeren. Je bespaart hierdoor veel geld. Doe dit alleen als je weet wat je moet doen. Als je sanitair op de verkeerde manier aansluit, kan er bijvoorbeeld een lekkage ontstaan. De kosten voor het verhelpen van de schade vallen dan mogelijk (veel) hoger uit dan de installatiekosten van het sanitair.
3) Koop alleen sanitair dat echt nodig is
Als je van plan bent je badkamer te verbouwen, wil je misschien ook een badkuip kopen. Je kunt er heerlijk in relaxen, maar een bad is niet goedkoop. Bepaal daarom eerst of een bad echt nodig is. Is dit niet het geval? Laat hem dan achterwege. Het geld dat je hierdoor bespaart, kun je vast goed gebruiken voor sanitair dat wel echt nodig is.
4) Kies voor opbouwkranen
Voor wat betreft de kranen in je badkamer kun je kiezen tussen inbouw en opbouw. Een ingebouwde douchekraan ziet er misschien mooier en strakker uit, maar kost ook meer dan een opbouwkraan. Dit komt doordat inbouwkranen grotendeels in de muur verwerkt worden. Als je budget niet bijzonder groot is, zijn opbouwkranen een betere keuze.
5) Betegel niet de volledige ruimte
De meeste mensen laten hun badkamer betegelen. Het nadeel van tegels is alleen dat ze vaak een groot deel van het budget opslokken. Overweeg daarom eens om niet je hele badkamer te betegelen. Zo kun je bijvoorbeeld de ene helft van een muur betegelen en de andere helft schilderen. Als je hiervoor kiest, is het wel belangrijk om verf te gebruiken die geschikt is voor de badkamer.